27 Ocak 2008 Pazar

ABD IRAK'A NEDEN SALDIRMIŞTI?

Çok şey yazıp söylemeye gerek yok. Her şey gözlerimizin önünde oldu. Daha ne yazıp söylenebilir ki? Yine de bu haksız savaşı önleyemediğimiz, ölüm, gözyaşı, katliam ve yıkımlara engel olamadığımız için insan kahroluyor. Önemli olan Bu kadar büyük bir bedel karşılığı ne elde dilmiş olabilir? Hiçbir şeyin bedeli bu kadar pahalı olamaz.

Umarım bundan sonra tüm anlaşmazlıklar savaş olmadan çözüme kavuşturulur. Bütün dünyada savaş karşıtlığı yaygınlaşır. Herkes bundan sonra ülke yönetimlerinin "SİLAHLANMASINA HAYIR" derler. "PARALARIN SAVAŞA DEĞİL, EĞİTİME, SAĞLIĞA AYRILMASINI" isterler ve bunu başarırılar.

İşte bunu başardığımız gün savaşı da, sömürüyü de, haksızlığı da, adaletsizliği de önleyebiliriz. Savaşsız, sömürüsüz, kardeşçe yaşayabiliriz.

Savaş yanlısı veya karşıtı ülkelerde halkların büyük çoğunluğu "ŞAVAŞA HAYIR" dediler. Bu savaş haklı değil dediler. Bu savaş nedeni aslında ABD nin Irak' da kimyasal silah olduğundan, Irak' a demokrasi getirmek istediğinden değil. ABD nin Orta Doğuyu, Avrasya’yı, petrolleri kontrol etmek için. Kim kazanırsa kazansın herkes biliyordu ki bu savaş da, esas zararı sivil halk görecek, ölenler, sakat kalanlar, aç, susuz, evsiz kalanlar SADDAM' ın diktatörlüğüne de, ABD saldırısına karşı da elinden bir şey gelmeyen yine masum sivil halk olacaktır.

Fakat ABD kimseyi dinlemedi. Günlerce Irak' ı bombaladı. Beklendiği gibi binlerce masum insanın ölüm ve gözyaşına neden oldu. İşte bu nedenlerden bu savaşla birlikte dünyada çok büyük oranda ABD karşıtlığı yaygınlaştı. ABD nin esirlere nasıl davrandığını TV de herkes gördü. Savaştan önce özel olarak eğittiği ve beslediği basın mensuplarını yanında taşıdığını, onların TV ve gazetelerde yanlı haberler yaptırdığını öğrendi. Bir avuç tarafsız gazeteci bütün tehlikeleri göze alıp gerçekleri yazıyor, gösteriyor diye ABD otellerini bombaladı 3 gazeteci öldü. Bütün bunları gören milyarlarca insan ABD karşıtı olmaz mı? Demokrasi, insan hakları gibi sözlerine inanır mı?

Bu savaş tarihe belki de hiç sebepsiz yapılan bir katliam olarak geçecek. ABD, Irak' ı işgal etti. Anlatılmakla bitirilemeyen Cumhuriyet muhafızlarını da, SADDAM' ın özel kuvvetlerini de göremedik. Fakat ellerinde basit silahla halk direndi. Bazı bölgelerde hala da direniyor. Halk dan hiç kimse ABD yi çiçeklerle karşılamadı. Ülkesine ihanet etmedi. Ama SADDAM ve düzenli ordusu Irak halkına ihanet etti. Kendilerini kurtarmayı seçtiler. Savaşa girmediler. STALİNGRAT direnişi olacak denilen Bağdat da bile düzenli ordu hiç görülmedi. Herkes NEREDE BU ORDU? Diye sordu. ABD saldırının ilk başladığında büyük bir direnişle karşılaşınca çok şaşırmıştı. Fakat Bağdat a rahatça giren meşhur cumhuriyet ordusu ve özel kuvvetler görülmeyince kimse inanamadı, çok daha fazla şaşırdı.

Peki SADDAM nerede? Hadi SADDAM bir yere kaçtı veya saklandı. Peki 600 bin kişilik ordu yer yarıldı içine girdi desek mümkün değil. Öyleyse nerede bu ordu? Irak da insanlar ülkelerinin işgaline karşı direndiler. Aralarındaki anlaşmazlıkları, düşmanlıkları bile unuttular.

Fakat ABD henüz savaşı kazandım sanmasın. Ordusu, lideri olmadan bu kadar direnen halka zorla hiçbir şey kabul ettirilemez. Bu ülkeye başka bir SADDAM bir daha zor gelir. Başka ülkenin uydusu bir iktidar zorla bile olsa kabul ettirilemez. Belki de Irak' ın kurtuluş savaşı bundan sonra başlayacak.
(2002)

Hiç yorum yok: