25 Şubat 2008 Pazartesi

SOSYAL DEVLET, SOSYAL GÜVENLİK ve MEZARDA EMEKLİLİK

DSP-MHP- ANAP koalisyon iktidarı sırasında emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 a çıkarılmıştı. AKP iktidarı bunun yeterli olmadığını belirterek “emekli sandığı, Bağ – Kur ve SSK yı tek çatı altında birleştiren ve emekliliği zorlaştıran, emekli maaşlarını düşüren, bazı küçük haklar verilirken maaş ve ücretlilerin haklarından çok daha fazlasını alıp götüren sosyal Güvenlik Yasa (SGY) bir tasarısını REFORM diye çıkardı. Bu yasanın bazı maddelerini Anayasa mahkemesi iptal ettiği için şimdi bu maddeler TBMM de yeniden görüşülecek. TV ve basında biraz tartışılsa da sendikalar, meslek odaları ve demokratik örgütlerden ses çıkmıyor.

Ülkemizde genç, eğitimli, eğitimsiz çalışabilir çoğu kişi işsiz. Bu gün işsiz olanlar “daha iş bile bulamadık, ne sosyal güvencesi” diyebilir.

Şu anda çalışan bazısı oldukça iyi ücret alan yıllardır sigortalı, sendikalı işçiler “bizim durumuz iyi, şikayetimiz yok” diye sessiz olabilir. “Bizim hiç olmazsa geçim sıkıntımız yok çok kişiden durumuz iyi diye düşünen” meslek odası üyeleri sessiz kalabilir. Küçük çiftçilerin örgütü Ziraat odası yönetimlerinde genelde büyük toprak sahipleri olduğundan çiftçilerin eli kolu bağlı olabilir. Bu gün için işsiz milyonlarca kişi “BU YASA BEN İŞE GİRİNCEYE, hele EMEKLİ OLUNCAYA KADAR KİM BİLİR DAHA KAÇ DEFA DEĞİŞİR” diye düşünüyor olabilirler. Ama hukuk herkese nasıl gerekli ise sosyal güvencede o kadar gereklidir. Genç ve sağlıklı iken değil yaşlı, hasta ve sakat olduğunda sosyal güvenliğin ne kadar gerekli olduğu anlaşılır ama iş işten geçmiş olur. İnanmayanlar, YEŞİL KARTLI, sosyal güvencesiz, yaşlı ve hastalara sorabilirler.

SSK ve BAĞ – KUR neden batakta? Neden sigortasız işçi çalıştırmak yasak olduğu halde çalışanların bir çoğu sigortasız? Küçük Esnaf neden primlerini zamanında ödeyemiyor?

Başbakan; “emeklilik yaşı şok az, 2,5 çalışan bir emekliye bakıyor. Bu nedenle sosyal güvenlik kurumları batakta” diyor. Bütün bunlar doğru olabilir acı faturanın bu duruma gelinmesinde hiçbir suçu olmayan ücretli ve dar gelirlilere çıkarılması yanlış.

Ülkemizde çalışanların çoğunun sosyal güvencesi yok. Kendinin olmayınca eşi, çocukları, bakmakla yükümlü olduğu anne ve babasının da yok. Halbuki sosyal devlette, tüm çalışanlar sigortalıdır. Grevli toplu sözleşmeli sendikal hakları vardır. Milyonlarca yeşil kartlı olmaz. Bir emekliye 2,5 değil 7 – 8 çalışan düşer. Başbakanlar “8 MİLYON AİLEYE 6 MİLYON TON KÖMÜR DAĞITTIK” diye övünmez hatta bu durumdan utanır.

Çalışan ve işverenin ödediği primleri azaltılmalı, devlet YEŞİL KART harcamaların ayrılan paraların büyük kısmı sosyal güvenlik kurumlarına aktarılmalıdır. Vergiler gerçek kazanca göre alınmalıdır. Bu durumda özel sektör daha fazla yatırım yapar, daha fazla işçi çalıştırır, işsizlik azalır, esnaf prim ve vergilerini ödemekte zorlanmaz. Pirim ve vergilerini zamanında ödemeyen kurum ve kişilere ağır yükümlülükler (örneğin devletle iş yapması ve müteahhitlik yapmasını engellemek, para ve hapis cezası gibi) getirilmelidir. Primlerini zamanında alan SGK, vergisini zamanında alan devlet borç yükünden kurtulur. Çalışırken yetecek bir ücret alan işçi, memur ve ile vergi ve prim yükü azalan esnaf yaptığı işin zorluğuna göre bir de kendisine adil bir yıpranma hakkı tanınırsa, emekli olduğunda çalışmasına gerek kalmayacak bir emekli maaşı alırsa kimse erken emekli olmaz.

Bu güne kadar SSK ve BAĞ – KUR primleri zamanında toplanamadı. Devlet kurumları KİT ve Belediyelerin büyük çoğunluğu SSK primlerini ödemedi. Sık, sık prim borçları için af ve taksitle ödeme kolaylığı getirildi. Hiçbir ceza uygulanmadı. Bu nedenle faizlerin ve enflasyonun çok yüksek olduğu yıllarda hiç kimse primlerini zamanında ödemedi. SSK, Bağ – Kur ve primlerini düzenli toplayan Emekli Sandığı primleri uzun yıllar kar getirmeyen ölü yatırımlara yönlendirdi, faizlerin çok yüksek olduğu dönemlerde bile çok düşük faizlerle devlet bankalarında tutuldu ve iş adamlarına ucuz kredi olarak verilmesi sağlandı.

Halbuki SG fonları bir ülkenin en büyük yatırım fonlarıdır. Yabancı sermayeyi davet ettiğimiz bu günlerde Avrupa ülkelerinin bir çoğunda SG fonlarında biriken paralarla ülkemizde yatırım yapacaklarını basından öğrenmekteyiz. Bizim SGK ları ise batakta. Peki bunun sorumluları kimler? Neden sorumlulardan hesap sorulmadı, sorulmuyor da şimdi fatura zaten dar gelirli olan ve zorla geçimini sağlamaya çalışan işçi, memur ve küçük esnafa ödettirilmek isteniyor? Üstelik bu faturanın bedeli o kadar büyük ki, şimdiki çalışanlar olarak sadece bize ödetilenden çok ama çok daha fazlası bizden sonrakilere, çocuk ve torunlarımıza ödetilecek.

Peki bu fatura ne getiriyor?

Emekli yaşının kadınlarda 58, erkeklerde 60 olmasına kimse bir şey demiyor. Ama iş güvencesi olmayan ülkemizde 9000 gün prim nasıl dolduracak? Ülkemizde devlette bile yılda sadece 3 ay çalışan mevsimlik işçiler olduğu için sağlık yardımından yararlanma hakkı eskiden 120 gün iken 90 gün prim ödeme şartına bağlanmadı mı? Yılda 90 gün çalışan bir insan 9000 iş gününü ancak 100 yılda doldurmaz mı? İşe 18 yaşında girse kim 118 yaşına kadar yaşar? Kim 118 yaşında çalışabilir? Bu gün bile Devlet kurumları ve belediyeler işlerini taşerona verirken yapılan sözleşmelerde “40 YAŞINDAN BÜYÜKLER ÇALIŞAMAZ” şartı konulmuyor mu? Bu yasanın geri aldığı bir hak da “eskiden evlenmeyen veya evlenip boşanan ve sosyal güvencesi olmayan kız çocukları baba veya annelerinin emekli maaşlarını alıyorken bu yasa 25 yaşından sonra kız çocuklarının bu hakkını da ortadan kaldırması” dır. Bu yasaya oy veren Milletvekilleri kendileri ve çocukları hatta torunları için yüksek maaş, sınırsız ayrıcalık ve en iyi sağlık hizmeti “KIYAK EMEKLİLİK” için defalarca yasa çıkarmadı mı? Yetmiyor, daha, daha yeni ayrıcalıklar elde etmek için her yolu denemiyorlar mı?

Yeni yasa ile emeklilik yaşı kademeli olarak artacak. İşçi olarak çalışan biri için emeklilik yaşı 2075 yılında 68 olacak. Ama 9000 gün prim ödemek şartı ile. Eğer prim gün sayını doldurursan emekli olacaksın ama emekli maaşını ancak yaşında dolduktan sonra alabileceksin. Eğer primin eksik ise yaşın dolduğunda emekli olsan bile maaşın eksik prim gün sayına göre eksik olacak. Yani özetle “EMEKLİ OLMAK İÇİN HEM PRİM GÜN SAYISINI, HEM YAŞINI DOLDURMAN GEREKECEK.”

Bu şartlar belki bu gün çalışanları çok az etkileyecek ama eğer bu yasa tam olarak uygulanırsa, her zaman aile bağları çok güçlü olmakla öğünen bizlerin “çocukları, torunlarımız” için emeklilik hayal olacak. 2036 yılından sonra emeklilik yaşı her geçen yıl artacak ve 2075 yılında 68 olacak. Hiç biri 9000 prim gün sayısı dolduramayacak çünkü eğer kendi işi yoksa 40 – 50 yaşından sonra iş bulamayacak, prim ödeyemediği için de emekli olamayacak. “YEŞİL KARTA, SİYASİ İKTİDARLARIN DAĞITTIĞI KÖMÜRE, YİYECEK YARDIMINZA” muhtaç olacak. Bu yasa sadece Emekli olabilmeyi zorlaştırmıyor. Bazı kişiler yaşın ve gününü doldurmayı başarsa bile bağlanacak emekli aylıklarını için uygulanan katsayı % 2,5 iken 2016 dan itibaren % 2 olacak olacağından bağlanan emekli maaşı azalıyor.

Dahası da var. Bu gün için çalışanların çoğu kademeli geçişten dolayı emekli olabilecekler; ama emekli maaşı yetmiyor diye çalışmak isterler ve devlet kurumlarında ve belediyelerde bir işe girmek isterlerse emekli maaşları kesilecek. Yok kendi hesaplarına esnaf olarak çalışırsa zaten 400 – 800 YTL emekli maaşı alan (esnaf, işçi, memur emeklisi) ayda (bu günkü değerle) 300 YTL civarında bir prim ödemeleri gerekecek.

SOSYAL GÜVENLİK REFORM diye sunulan bu yasa hem emekli olmayı zorlaştırıyor, hem insanca yaşayacak bir emekli maaşı vermiyor, hem de “başka bir işte çalışma çalışırsan senden yine prim alırım” diyorlar. “EMEKLİ MAAŞINI TÜMDEN “VERMİYORUZ” diyecekler ama dilleri o kadarına varmıyor artık? 20.01.2008

2 yorum:

M.M.V INVESTMENT dedi ki...


Hizli firsat!

Biz uluslararasi islem iyi güvenilir, güvenilir. Bu firsati kaçirmayin lütfen, buraya gelecek 2014 yili dogru yatirim baslatmak için bir firsattir. % 100 emin ol daha fazla bilgi için e-posta MMV (vandamariana111@gmail.com) Sen garanti.

Eger tarim için bir kredi ihtiyacim var mi? Is için kredi? yapimi için kredi? Yatirim kredisi? Ögrenci kredi? Borç konsolidasyonu kredi? Bu bir firsattir, kullanimi ve yeni bir hayata baslamak. Daha fazla bilgi (mrsvandamariana@yahoo.co.uk) için e-posta MMV.

Allah lonca tüm ...

M.M.V LTD.

Unknown dedi ki...

Biz bireyler için kredi vermek ve uygun bir oranda organları işbirliği. Hizmetlerimizin hızlı ve güvenilir olduğu doğru kredi ile size sağlamak için kendi belirlediğimiz risk teknolojisini kullanıyoruz, krediler, 24 saat içinde başarılı bir uygulama içinde onaylanır. Eğer bir kredi elde ilgileniyorsanız, e-posta ile daha fazla bilgi için geri almak: creditkredi@hotmail.com