11 Mart 2008 Salı

REFORM MU? MEZARDA EMEKLİLİK Mİ?

Sosyal güvenlik yasası kimleri ilgilendiriyor? Toplumda sosyal güvenlik yasası sanki sadece “memur ve işçileri” ilgilendiriyor gibi bir intiba var. Çünkü bu tasarıya karşı çıkan kesimler işçi ve memurlar. Ama bu yasa işçi ve memurlar kadar esnafı, çiftçiyi Bağ – Kur luları yani ülkenin büyük çoğunluğunu da ilgilendiriyor. Üstelik bu yasa sadece emekliliği, primleri değil çalışanların ve emeklilerin hastalandıklarında sağlık ve tedavi harcamalarını da düzenliyor.

REFORM NEDİR? Eskilerin dediği ile “İSLAHAT, İYİLEŞTİRME” değil midir?

Peki AKP nin hazırladığı SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI tüm çalışanların haklarını iyileştiriyor mu? Yoksa var olan kazanılmış bir çok hakkını geri mi alıyor?

Belki sen çoktan emekli olmuşsundur. Belki başbakanın dediği gibi “bu yasa beni ilgilendirmez, yasa çıktıktan sonra işe girenlere uygulanacak” diye düşünüyor olabilirsin. Belki primlerin 9000 iş gününe çıkması, emeklilik yaşının kadın, erkek önce 65 daha sonra 68 e çıkması bizi ilgilendirmiyordur. Peki daha ilköğretim, lise veya üniversite de okuyan çocuklarımız yok mu? Hadi çocuklarımızda büyük ve sigorta girişleri var. Torunlarımızın durumu ne olacak?

Bu çıkarılan yasa “BEN İŞE GİRİNCEYE veya EMEKLİ OLUNCAYA KADAR KİM BİLİR DAHA KAÇ DEFA DEĞİŞİR” diye düşünüyor olabilirsiniz. Anayasa ve yasalardaki çalışanların aleyhine yasalar yıllardır neden değiştirilemiyor? Bu yasa çıkarsa kolay, kolay değişmeyecektir. Değişmeyeceği şundan da anlaşılmalı ki, bu yasa 2075 yılını bile hesaplamış.

SOSYAL GÜVENLİK YASASI inanmasak da, inanmasak da emekli, çalışan, işsiz, işçi, memur, esnaf, çiftçi herkesi ama herkesi ilgilendiriyor.

Bu yasa tasarısına iktidar partisi AKP Milletvekillerinin hiç birinin itirazı yok. Bütün maddelerine itirazsız evet diyecekler. Onların derdi, fırsat bu fırsat deyip maddeler arasına gizlice ilaveler yapıp kendilerinin emekli maaşlarını 2 katına çıkarıp kıyak yapmağa çalışmak. Bu durum açığa çıkınca da GAZİ ayrıcalıklarını kendilerine de uygulanmasını sağlamak.

NEDEN BU YASAYI ÇIKARMAK İSTİYORLAR?

Başbakan; “emeklilik yaşı çok az diyor. Şimdi kadınlarda 58, erkeklerde 60 az mı? 2,5 çalışan bir emekliye bakıyor. Bu nedenle sosyal güvenlik kurumları batakta” diyor. Peki başka bir çözüm yok mu? Var. Peki neden KAYIT DIŞIYI ÖNLEMEK, Sigortalının işverene maliyetini düşürmek, yeni iş yerleri açmak, işsizliği azaltmak ve BÜTÜN ÇALIŞANLARIN SİGORTALI OLMASINI, Sigorta primlerinin zamanında yatırılmasını sağlamak böylece sigortalı sayısını çoğaltmayı düşünmüyorlar? Çünkü bu emekliliği zorlaştıran, sağlık da katılım payını getiren yasanın çıkarılmasını MF istiyor. Başbakan bir yandan “IMF ye borcumuz kalmadı diyor ama, IMF her yıl birkaç kez gelip ekonomimiz hakkında rapor veriyor. Eğer dediklerin yapmazsak, kredi, yabancı sermaye gelmez diye AKP iktidarı, milyonlarca vatandaşına emekliliği zorlaştıracak yasayı çıkarmak istiyor. Belki nasılsa fazla tepki yok, muhalefette halka güven vermiyor. Halk yine bana oy verir diye düşünüyor.

SOSYAL GÜVENLİK YASASI ÇIKARSA NE OLACAK?

İş güvencesi olmayan ülkemizde 9000 gün prim nasıl dolduracak? Ülkemizde devlette bile yılda sadece 3 ay çalışan mevsimlik işçiler olduğu için sağlık yardımından yararlanma hakkı eskiden 120 gün iken 90 gün prim ödeme şartına bağlanmadı mı? Yılda 90 gün çalışan bir insan 9000 iş gününü ancak 100 yılda doldurabilir. Bu gün bile Devlet kurumları ve belediyeler işlerini taşerona verirken yapılan sözleşmelerde “40 YAŞINDAN BÜYÜKLER ÇALIŞAMAZ” şartı konulmuyor mu? Diyelim devamlı iş buldu 65 yaşına kadar herkes çalışabilecek mi?

Baba veya annesinin maaşını alan çalışmayan, bekar kız çocukları bu yasa çıkarsa 25 yaşından sonra maaşları kesilecek. Yeni yasa ile emeklilik yaşı kademeli olarak artacak. Tüm çalışanlar için emeklilik yaşı 2075 yılında 68 olacak. Buna rağmen 9000 gün prim ödeyememişsen emekli maaşı eksik prim gün sayına göre eksik olacak.

Bu yasa sadece Emekli olabilmeyi zorlaştırmıyor, emekli maaşını da düşürüyor. Emekli maaşı hesaplanırken uygulanan katsayı % 2,5 iken 2016 dan itibaren % 2 olacak. Dahası da var. Bu gün için çalışanların çoğu kademeli geçişten dolayı emekli olabilecekler; ama emekli maaşı yetmiyor diye çalışmak isterler ve devlet kurumlarında ve belediyelerde bir işe girmek isterlerse emekli maaşları kesilecek. Yok kendi hesaplarına esnaf olarak çalışırsa zaten 400 – 800 YTL emekli maaşı alan (esnaf, işçi, memur emeklisi) ayda 300 YTL civarında bir prim ödemeleri gerekecek.

Bu yasa ile sadece emekli olmak zorlaşmıyor, emekli maaşı düşürülmüyor. Ayni zamanda sağlık haklarımızda geri alınıyor. Hem 9000 gün, 65, daha sonra 68 yaşına kadar yüksek primler ödememizi istiyorlar, hem de tedavi olurken sağlık harcamalarına katılmamız isteniyor. Hastanede yatarak tedavi olursak “OTELLEME” ücreti almak istiyorlar.

SOSYAL GÜVENLİK REFORM diye sunulan bu yasa hem emekli olmayı zorlaştırıyor, hem insanca yaşayacak bir emekli maaşı vermiyor, hem de “başka bir işte çalışma çalışırsan senden yine prim alırım” diyorlar. Ama unutmasınlar ki bu yasa sadece bizlere değil, bu MEZARDA EMEKLİLİK YASASINA EVET diyen MİLLETVEKİLLERİNİN çocuklarına, torunlarına, akrabalarına, tanıdık dost ve arkadaşlarına ve onların çocuk ve torunlarının da uygulanacak. Bu yasaya evet diyen milletvekilleri öbür dünyada bunun hesabını verirler mi bilemem ama, onların arkasından hayır dua değil beddua edeceklerdir.

“EMEKLİ MAAŞINI TÜMDEN “VERMİYORUZ” diyecekler ama dilleri o kadarına varmıyor artık? 10.03.2008

1 yorum:

hakan postaci dedi ki...

SSK emeklilik tarihini ve maaşını www.emekli-maasi.com sitesinde ücretsiz olarak hesaplayabilirsiniz.