24 Nisan 2008 Perşembe

1 MAYIS

1 MAYIS “İŞÇİ ve EMEKÇİLERİN BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ
Bu yıl 1 mayısı değil, DİSK’ in kurucusu ve ilk genel başkanı, işçi önderi, Ülkemizde 51 yıldır yürüyüş ve mitingle yığınsal kutlanması yasaklanan 1 Mayısı, İŞÇİ BAYRAMI olarak 1976 yılında yığınsal bir şekilde İstanbul TAKSİMDE kutlamanın önünü açan KEMAL TÜRKLER’ i anlatmak istiyorum.
Kemal Türkler 1926 yılında Denizli de dünyaya geldi. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Okurken çeşitli işlerde çıraklık ve tarımda mevsimlik işçilik yaptı. Denizli Tavas’ da 1 yıl memur (tahsildar) oldu. 1947 de İstanbul’a hukuk fakültesinde okurken madeni eşya iş kolunda puantör olarak çalıştı. Ekonomik zorluklardan okulu bıraktı. Fabrika çalışırken terzilik yaptı, mutfak gereçleri sattı. 1951 yılında sendikaya üye oldu. Kısa süre sonra sendikanın işyeri temsilcisi ve Bakırköy şube yöneticisi, 1954 yılında önce Genel Sekreter, aynı yıl boşalan Genel Başkanlığa getirildi. 1958 yılında toplanan Genel Kurulda ise sendikanın adı “Türkiye Maden, Madeni eşya ve makine sanayi işçileri sendikası (MADEN İŞ)” oldu. Aynı kongrede sendika ülkenin genelinde örgütlenme kararı aldı. İşçilerin çalıştıkları semt, bölge ve değişik illerde şube ve temsilcilikler açıldı. 1958 yılında (SEBAHAT Hanım ile) evlendi, iki kızları oldu.
Kemal Türkler, diğer bir gurup sendikacı arkadaşı ile birlikte 13 şubat 1961 de Türkiye İşçi Partisi (TİP) in kuruluşunda yer aldı. 1961 Aralık sonunda İstanbul Saraçhane Meydanında düzenlenen İşçi mitinginin gerçekleştirilmesinde aktif görev aldı. Konuşmacılar arasında yer alarak 1961 anayasasında yer alan sosyal hakların yaşama geçirilmesini istedi. 1963 yılında İstanbul İSTİNYE de kurulu Maden İş üyesi KAVEL işçilerinin direnişi sonrası, Kemal Türkler ısrarla 1961 anayasasında tanınan grev ve toplu iş sözleşme yasasının çıkarılmasını istedi, yasa 23 Temmuz 1961 de çıktı. İstanbul sendikalar birliği Türk İş içinde sosyalist ve farklı görüşleri ile öne çıkan bir lider konumuna geldi. Türk İş’ in “partiler üstü” sendikacılık anlayışına karşı çıktı. İşçilerin “sınıf” bilinci ile siyasi mücadeleye aktif katılmasını savundu.
Yeni toplu iş sözleşme yasasının yürürlüğe girmesi ile, Kemal Türkler Başkanı bulunduğu Maden İş sendikası, iş verenlerin yeni yasalardan doğan haklara yanaşmak istemeyişleri sonucu 1964 yılında iş kolunda yaygın olarak grevlere gitmek zorunda kaldı. 1966 yılında Maden İş, Basın İş, Lastik İş, Gıda İş sendikaları arasında “SADA” adı ile sendikalar arası dayanışma protokolü imzaladı. Yine aynı yıl Paşa bahçe şişe ve cam fabrikası işçileri greve başlayınca, Kemal Türkler Moral desteğin ötesinde maddi olarak ta grevci işçilerin ve onların sendikalarının yanında yer aldı. Bu süreç Türkiye sendikal hareketinde bir ayrışma bir kopuşa doğru gidiş sürecini başlattı.
13 Şubat 1967 de, Maden İş, Lastik İş, Basın İş, Gıda İş ve Zonguldak Maden İşçileri sendikaları, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK’ i kurdular. 5 sendikada 30 bin civarında işçi üye ile kurulan DİSK Genel Başkanlığına Kemal Türkler seçildi. Türkler 1977 Aralık ayı sonuna kadar 10 yıl süre ile DİSK Genel Başkanlığı yaptı. 30 bin civarında işçi üye ile kurulan DİSK, 10 yıl sonra 500 binin üzerinde üyeye sahipti.
DİSK in kuruluşu ile Kemal Türkler Başkanlığındaki DİSK ve üye sendikaları örgütlenmeye ve sendikal eğitimlere ağırlık verdiler. DİSK’ i kuran sendikacıların görüşü; “işçi sınıfı ekonomik ve sosyal yaşamlarını iyileştirecek mücadeleyi sendikaları yolu ile vermeli, ancak bununla yetinmeyip, siyasi mücadeleye de aktif katılmalılar. Bu yapılmazsa elde ettikleri kimi hakları koruyamayacakları idi.”
DİSK in varlığından rahatsız olan çevreler onu yok edebilmenin yollarını denediler. Türk İş- hükümet iş birliği ile sendikal yasalarda yapılmak istenen değişiklikle bunu yapmayı denediler. Kemal Türkler Başkanlığında ki DİSK bu girişime büyük tepki gösterdi. 1970 de 15-16 Haziran işçi olayları diye bilinen eylemlere, İstanbul ve Kocaeli sınırları içersinde 100 bini aşkın işçi aynı gün protesto biçiminde yürüyüş ve mitinglerle harekete geçerek tepkisini gösterdi. Bu iki ilde ilan edilen sıkıyönetimle olaylar durdurulabildi. Başta Kemal Türkler ve bazı sendikacılar tutuklandı, Türkler üç aya yakın Maltepe askeri ceza evinde tutuklu kaldı. Yapılmak istenilen yasal değişiklikler hayata geçirilemedi.
Kemal Türkler, Düşünce ve ifade açıklama özgürlüğünü, ceza yasalarında başta 141,142 gibi maddelerin ve kimi yasakların kaldırılmasını talep ede geldi. Ülkemizde 51 yıldır yürüyüş ve mitingle yığınsal kutlanması yasaklanan 1 Mayısı 1976 yılında TAKSİMDE İŞÇİ BAYRAMI olarak kutlayarak, yasağı kırdı. Devlet Güvenlik Mahkemeleri yasasına karşı DİSK direnişini sağlayarak yasalaşmasını engelledi. Kemal Türkler bu olayda da yine bir gurup sendikacı arkadaşıyla birlikte tutuklandı (1976).
1977–78 yıllarında Turgut ÖZAL’ ın başkanı olduğu madeni eşya iş kolunda (MESS) ile MADEN İŞ sendikası toplu iş görüşmelerinde anlaşmaya varılamayınca, en yaygın grevleri yaşandı.
1977 de DİSK in 6. Genel Kurulunda Kemal Türkler, DİSK Genel Başkanlığı görevini Genel İş sendikası Başkanı Abdullah BAŞTÜRK ’e devretti.
Kemal Türkler, Maden İş sendikası Genel Başkanı olarak son defa katıldığı1979 aralık ayında ki Maden İş Genel Kurulunda işçi korosunun enternasyonal marşı söylediği gerekçesi ile bir gurup diğer sendikacı arkadaşı ile birlikte İstanbul sıkıyönetim mahkemesince tutuklandı ve 1ay süre ile Selimiye askeri ceza evinde kaldı.
Kemal Türkler 22 Temmuz 1980 günü İstanbul MERTER de, sabah evinden çıkıp Sendikaya gitmek üzere arabasına binerken faşistlerce tutulduğu çapraz ateş sonucu kurşunlanarak katledildi ve yaşama veda etti. (Kaynak DİSK) - 24.04.2008

1 yorum:

adogan dedi ki...

merhaba
güzel ve gerçekleri yansıtan yazınız için teşekürlerimi sunarım.
KEMAL TÜRKLER i iyi tanıdığınızı anlıyorum.Bu konuda yazmak istemiştim ama yazınız beni tatmin etti.En güzel günlerin sizinle olmasını dilerim.
Ahmet Doğan,Denizli