30 Ocak 2008 Çarşamba

İKTİDARSA HER ŞEYİ YAPMALI (MI?)

İktidar olan partiler, hele bir parti tek başına iktidarsa her şeyi yapabileceğini düşünüyor. Halk beni seçti, verdiğim sözleri yerine getirmek için istediğim yasaları çıkarır, istediğim bürokratı görevden alır veya yerini değiştiririm, onların yerine benimle uyum içinde çalışacak istediğim kişiyi getiririm diye düşünüyor. Artık Devletten ben sorumluyum diye düşünürler. İstediğimi istediğim kişiye satar, istediğimi istediğim kişiden alır derler. Buna yargı dahi olmaz dese icraatlarımız engelleniyor, vatandaşa hizmetimiz engelleniyor derler. Hatta bu konuda tamamen haklı olduklarına inanırlar.

Başka rejimlerde olabilir ama demokrasi ile yönetilen ülkelerde bunlar olmaz, yapılamaz. Demokrasi bir hukuk ve bu hukuka bağlı kurallar rejimidir. Hangi görevde olursa olsun kimse dilediği gibi hareket edemez, istediklerini yapamaz. Siyasi iktidar seçimle iş başına gelmiştir ama Anayasa ve yasalar ve Cumhuriyet ve demokrasinin kurumlarına bağlı kalmak zorundadır. Demokrasilerde hiçbir kişi veya kurum yetkilerin tamamını elinde bulunduramaz. Çok büyük bir çoğunlukla bile iktidar olsa, Anayasa ve yasaları değiştirebilecek olsa bunu yapamaz. Yaparım derse ve yaparsa o zaman o ülkedeki rejimin adı DEMOKRASİ, hukuk devleti OLMAZ.

Demokratik bir hukuk devletince bütün siyasi partiler “demokrasi, insan hakları, laiklik, evrensel hukuk kurallarını” benimsemek, kabul etmek zorundadır. Ayrıca Demokrasilerde kuvvetler ayrılığı ilkesini de kabul etmek zorundadırlar. Yargı bağımsız olmalı, hiç kimse işine karışmamalıdır. Ayrıca Anayasal kurumlar vardır ki hukuk dışında kimse bu kurulların yetkilerini kısıtlayamaz. Yasamanın görevi sadece yasa çıkarmak değildir. İktidarı denetlemektir. Eğer Yasama iktidarın her dediğini yapıyor, denetim görevini yapmıyorsa demokrasi işlemiyor demektir. 2006

Hiç yorum yok: