30 Ocak 2008 Çarşamba

MEMUR ÇOKMUŞ !!!

Başka il ve ilçeleri bilemeyiz ama Bergama’da bütün resmi kurumlarda bırakın fazlayı MEMUR YETERSİZ. Vergi Dairesinin kadrosu belki 70, ama çalışan en fazla 50 dir. Belediye desen birkaç yıl sonra memur yerine hepsi geçici işçi alışıyor olacak. Kaymakamlık, Sivil savunma, İlçe Tarım, Milli Eğitim hepsinde yetersiz eleman var. Çoğu bazı işlerini stajyerlere gördürüyor. Bazı kurumlar geçici İşçi kadrosunda eleman çalıştırıyor ama onlarında yetkileri yok. Memur zorunlu olarak onların yaptığına güvenip altına imza atacak.

Hele Tapu dairesi? Onu hiç sorma. Geçen yıl sadece 2 memur kalmıştı da imza topladık, Kaymakamımız Genel Müdürlükten memur istedi memur öyle geldi. Halbuki her ay yapılan işler bildiriliyor. Gelen müfettişler durumu görüyor –hatta biliyorum ki bir çoğu MEMUR gönderilsin diye raporunda yazıyor- Genel Müdürlük veya bakanlık bu kadar yoğun işi bu personelle nasıl yapıyorlar, birkaç tecrübeli eleman daha gönderelim demiyor, Demez, çünkü vatandaşı umursamıyorlar. Vatandaşa bir tapu işi için 30 günden fazla bir süreye gün veriliyor kimin umurunda? Ama her işlem başına döner sermaye adı altında 55,50 YTL sorma ver parası alınıyormuş kimin umurunda? Üstelik bu paralarla Genel Müdürlük bilgisayar, yazıcı, faks, masa, araba, yani Tapu ve Kadastroda gerekli malzeme alınacak ve gönderilecek denmekte. Ama bir araştırın (her yerde) Tapu sicil ve Kadastro Müdürlükleri her yıl döner sermaye olarak kaç YTL göndermiş Genel Müdürlüğe, ne kadar YTL tutarında malzeme gelmiş müdürlüklere.

Bakanlıklar para ve memur isteme benden, mum gibi soğurum senden hesabında olsa gerek. Nasrettin Hoca eşeğine her gün biraz daha az yiyecek veriyormuş. Bir gün gelmiş ki sabah baktığında eşek ölmüş. “Tüh demiş tam açlığa alışıyordu öldü.” Resmi kurumlarda bu gidişle ya parasız ve memursuz çalışmaya alışacak veya bir gün gelecek memur ve makinalar STOP DİYECEK. hem eleman yetersizliğinden hem ödenek yokluğundan bütün RESMİ KURUMLARIN kapıları kilitli kalacak. Ama büyüklerimizin umurunda mı? Vatandaştan dilenip eksiğini tamamlayamıyorsa, işleri yürütemiyorsa ACEMİ, BECERİKSİZE çıkar isimleri. Yine de birçok amir, müdür çok dürüst. İsteseler topladıklarının, aldıklarının bir kısmını kuruma, bir kısmını kendine kullanabilir.

Deniliyor ki Memur çok, azaltılacak. Sorarım size hangi resmi kurumda işler günü gününe yapılıyor? Peki gününü gününe yapılmayan işlerin sorumluluğu memur yetersizliği değil mi? Vergi dairesi ikinci vezneyi neden açamıyor? Memuru olsa vatandaşı saatlerce bekletir mi? Neymiş randevu alınacakmış da beklenmeyecekmiş. Randevuyu kaç güne hatta aya veriyorlar hiç soruyorlar mı? İnsanların hiç acele işi olmaz mı? Yeterli memur verilse de işler gününde olsa olmaz mı? İşi olmayan kuruma verme. Ama vatandaş işini yaptırmak için saatlerce bekliyorsa, en azından İŞLER KOLAYLAŞINCAYA KADAR memur sayısını arttır.

Neymiş Avrupa ülkelerinde bu kadar memur yokmuş. Oradaki memurlar çalışıyormuş da, bizdekiler dalga mı geçiyor? Avrupa ülkelerinde her şey düzenli, kayda girmiş. İşler beyan ve bir imza ile yapılıyor. Bizdeki gibi sahtekarlık yapılamıyor. Yapanın yanına kar kalmıyor. Yanlış beyanda bulunan varsa hukuk kuralları uygulanıyor, en ağır şekilde cezalandırılıyor. Yıllarca hapis yatsa da af maf olmuyor. Bizdeki gibi bir çuval evrak istenmiyor. Siyasi iktidarlara göre hep işler tıkırındadır. Aksini söyleyen bozguncudur. Halbuki bir kez gerçekten iyi niyetle ne diyorsun diye sorup vatandaşı dinleseler gerçek ortaya çıkacak. Başbakan ve bakanların yanına bile yaklaştırmazlar ki. Ancak önceden belirlenmiş ve onlara övücü şeyler söyleyecek bir iki kişi görüşür. Uzaktan bağırsak bu sefer de azar işitmek, provakatör olarak suçlanmak var. Böyle olunca vatandaşın derdi her gün büyür. Sandık konur bu kez başka parti çıkar ama iktidar değişir, yapılanlar değişmez. 2006

Hiç yorum yok: