31 Ocak 2008 Perşembe

TAPULU KESİM

Anayasamıza göre her suça af çıkarabilirsin, ama orman suçuna af çıkaramazsın. Otomobilinle, otobüsle kaza yapar onlarca kişinin ölümüne sebep olursun, tutuklanır, yargılanır ceza alırsın ama aracına kimse bir şey yapmaz. Ama traktöründe, kamyonunda, eşeğinde, at veya öküz arabanda orman envali ağaç veya odun bulunursa hem mahkemeye verilir, hem de aracına, atına el konur ve orman işletmesince satışa çıkarılır. Hatta ve hatta tarlana giderken sırtında balta ile ormancı görse hemen tutanak düzenler ve seni mahkemeye verebilir. Dahası da var evinde orman envali bulunan kişi bile mahkemeye verilebilir. Görüldüğü gibi orman suçu çok ağırdır. Hudutları içinde Orman olan köy ve kasabalarda orman suçu ile sabıkası olmayan veya hakkında dava açılmayan yok gibidir. Devlet bu şekilde ağır cezalar koyarak ve anayasa ile orman suçuna affı bile yasaklayarak ormanları korumaya çalışmıştır. Fakat son yıllarda ülkeyi yönetenler, yatırım yapıyoruz, yol geçiriyoruz, sanayileşiyoruz diye veya konut alanı olarak tahsisine izin vererek, göz yumarak ormanları yok olmasına neden olmakta, bu kez vatandaş ormanlara sahip çıkmaktadır.

Acar kent ve acar İstanbul projeleri ile milyonlarca ağaç kesildiği anlaşılmakta ve kesilen ağaçların ne olduğu bilinmemektedir. Ağaç kesilen yerlerin kıymeti bir yana kesilen milyonlarca ağaç bile odun veya kereste olarak milyarlar etmez mi?

Halbuki kendi adına tapusu olan tarlasının içerisinde bir orman envalini (örneğin çam ağacı) istediği zaman ve kolayca kesemez. Eğer keserse, ormancı gördü, veya biri şikayet etti yargılanır ve ceza alır. Ağacı keserken, götürürken yakalanmadın. Biçtirecek, Keresteci biçmez. Eğer biçerse yakalandı mı, bıçkıya el konur, ağacı keseni de, biçeni de mahkemeye verir, bıçkı da satılır. Tapulu tarlandaki orman envali sayılan bir ağacı kesmek istediğinde; elindeki tapu senedini doğrudur diye tapu Sicil Müdürlüğüne tasdik ettireceksin. Kadastro müdürlüğüne tapu ve nüfus cüzdanı ile gidip ölçülü kroki alacaksın. Teknik eleman tarlaya gidip ölçü yapacak, sınırlarını işaretleyecek, sana ölçülü krokiyi o zaman verecek.

Tapunu, ölçülü krokini alıp Orman işletmesine gideceksin. Sorumlu Orman bölge şefini alıp tarlaya gideceksiniz. Şef, tapu, kroki ve tarlaya bakacak. Keseceğin ağaç veya ağaçların tarlanın içerisinde kaldığına karar verdiğinde, orman memuru ağacın dip tarafının kabuğunu kazıyacak, elinde numaralı çekiç ile damgalayacak. Sonra tutanak tutulacak. Birkaç gün sonra Orman işletmesine gideceksin. Orada sana kesme ve taşıma belgesi verecekler.

Bu işler hemen bir iki günde olmaz. Kadastro eleman yok diye belki 15, belki bir ay sonraya gün verecek. Orman şefi de araziye ayni gün gidemeyecek, gün verecek. Belgeyi alabilmek için de bir çok imza gerektiği için belki birkaç gün, belki daha fazla bekleyeceksin. Ayrıca bu işleri bedavaya yapmazlar. Tapu, kadastro, Orman hepsine işleri yaptırırken harç yatıracaksın. Kadastro elemanının ve orman şefini kendi aracınla götüreceksin, harcırahlarını yatıracaksın.

İşte ancak o zaman ağacı kesip, istediğin gibi kullanabilirsin. Galiba bütün bu uygulamalar hep sade vatandaşlar içindir. TV ve basında okuduklarımız ve duyduklarımıza göre işini bilen, arkası olanlar bu formalitelerle hiç uğraşmıyor anlaşılan. Bırakın bir ağacı kesin izin almadan binlerce ağaç bile kesenlere kimse bir şey yapamıyor. 12.12.2006

2 yorum:

Unknown dedi ki...

durumu çok güzel izah etmişsin arkadaşım, ancak burda bir yaman çıkmaz var. Cahil orman köylüsü cehaletinden olacak, tarlasındaki çürümüş meyve ağacını dahi kesmez gözü hep dağdaki körpe fidandadır. Devlet bu yüzden bu kadar işi zorlaştırmış. Yetkisi çok liyakatı az orman görevlilerinin elinde ise ormancılık ve ağaç kesim işleri vatandaşa işkence haline gelmiş. Çalışkan orman köylüsü de tarlasındaki ağacı kesemez olmuş. Ya da tarlasını ormana kaptırmamak için tarlasında biten meşeyi acımasızca köklemek zorunda bırakılmış.

Unknown dedi ki...

Babamdan kalan tarlada Bana gönüllü paylaşım düşün yerden tapulu kesim yaptırmak istiyor purosüdü nedir