31 Ocak 2008 Perşembe

TUZAK

Bergama’da herkes yeni garaj binasının bir an önce açılmasını bekliyor. Belediye son günlerde sık, sık yakında açılacağını söylese de Belediyenin yeni çıkan NİKE gazetesinde Başkanın söylediklerinden anlaşıldığı üzere garajda daha yapılacak çok iş var ve yakında açılması zor görünüyor. Ama eninde sonunda bu garaj açılacak. Ama garaj açılmadan önce dikkat edilmesi gereken bir hususa (TUZAĞA) dikkat çekmek istiyorum.

Bergama – İzmir arası çok pahalı “10 YTL. Ayrıca sabah saat 06.00 dan önce akşam 19.30 dan sonra garaj kapalı. Yeni garaj açılırsa günün her saatinde istenilen yere gidilebilecek. Bir çok firma olacağından rekabet nedeniyle bilet fiyatları ucuzlayacak. Ama böyle olmayabilir. Neden mi?

Garajdaki yazıhaneler ihaleye çıkarıldığında ayni firma veya ayni firmanın kurdurduğu paravan şirketleri ihaleye girer bütün yazıhaneleri kiralayabilir. Eğer bir firmanın bir garajda yazıhanesi yoksa bilet satamaz, otobüsleri garaja giremez. Garaja giremediği gibi yoldan bile yolcu alamaz.

Bergama’ya pek uzak olmayan bir ilçeye gitmiştim. Orada da garaj anayol üzerine taşınmış. Ama hiçbir yabancı firma garaja giremiyor, Bütün yazıhaneleri belli kişiler kiralamış, o firmalar dışında hiçbir firma garaja giremiyor, yolcu alamıyor. Sadece garajın karşısındaki cepte yolcu indirebiliyor. Bu nedenle garajın buraya taşınmasının hiçbir yararı olmamış.

Bu tuzağa düşmemek için yazıhane ihalelerini çok dikkatli yapmak lazım. İhaleye girecek kişi veya firmaların halen bu hatlarda çalışan ulaşım şirketleri var mı? Kaç araçları var? Günde kaç sefer yapıyorlar? Eğer yoksa, bu güzergahta çalışacak nerelere, günde kaç sefer koyacaklar? Çalıştıracakları otobüslerin modelleri ne? Bunlar gibi bir çok hususta garantiler istenmeli. Getirdikleri belgelerin bağlı oldukları odadan ve yetkili kurumlardan onaylı olması olup olmadığına bakılmalı. Eğer 6 ay veya 1 yıl gibi bir süre içerisinde vaatlerini yerine getirmezlerse şartname tek taraflı olarak belediyece iptal edileceği kesin hüküm olarak konulmalı. Yine kiralayan firmanın hiçbir şartta başka firmaya devir yapamayacağı hükmü konulmalı. Bir kez tuzağa düşüldü mü geriye dönüşü olmuyor. Sonradan saçını başını yolmaktansa şimdiden işi sağlam kazığa bağlamak gerek.

Bu garaj açıldıktan sonra değişen bir şey olmazsa yapılan milyarlara yazık olmaz mı? 05.10.2006

Hiç yorum yok: