12 Nisan 2008 Cumartesi

OVACIK ALTIN MADENİ VE HUKUK SAVAŞI - 3

SİVİL HALK DİRENİŞİ
Eylemlerde Çevre Yürütme Kurulu üyelerinden Sanık Sefa TAŞKIN' ın CHP'den Bergama Belediye Başkanı olarak görevli olduğu dönemde Belediyenin Kamusal imkanlarını kullanarak Kanunsuz eylemlere destek verdiği tespit edilmiştir. Bu konuda Bergama Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığının izinsiz eylemlerin çekimlerine ait Video Kaset çekimleri incelendiğinde yeterince delil elde edilecektir. Bu video kasetlerde EK-A Çizelgedeki Çevre Yürütme Kurulu Yönetim Kurulu üyelerinin, Oluşturulan Halk Komitesi Başlarının ve üyelerinin eylemlere bizzat katıldıklarının delil olarak elde edilmesi mümkün olacaktır.
6-Çevre Yürütme Kurulu Yönetim Kurulundaki şahısların, Köylerde oluşturulan Halk Komiteleri Başları ve üyelerinin Devletin birliğine ve Milletin bütünlüğüne aykırı bir yapılanma içerisinde olduklarından ileride daha vahim olayların önüne geçilebilmesi için örgütlü suç niteliğindeki illegal yapılanmalarından dolayı işlem yapılmasını arz ederim.
Şerafetin YILMAZ - J. Yüzbaşı İlçe J. Komutanı
Bergama Cumhuriyet Savcılığı'nın kararı
HAZIRLIK EVRAKI İNCELENDİ:
Bergama Kaymakamlığınca 28.05.1999 ve 26.07.1999 tarihlerinde sanıklar Oktay KONYAR ve Birol ENGEL' in başkanlığında Bergama İlçesi Çevre Yürütme Kurulu ve Köy Komiteleri adı altında sözde köylülerin yaşamsal taleplerini savunan Yerel Yönetim Organları adı altında yasal olmayan organlar oluşturarak bu organlar aracılığı ile yasadışı faaliyetlerde bulunmaları hakkında suç duyurusunda bulunulması üzerine;
C. Başsavcılığımızca İlçe Jandarma Komutanlığı'na yaptırılan tahkikatta Sanık Oktay KONYAR ve Birol ENGEL ile bir kısım kamu görevlileri ve Bergama'da ikamet eden değişik meslek guruplarına bağlı yukarıda adları yazılı sanıkların Bergama İlçesinde Çevre Yürütme Kurulu ve Köy Komiteleri adı ile gayri hukuki oluşum içerisine girdikleri ve köylerde köy komitelerini görünüşte oluşturdukları, Bergama'da faaliyeti
Danıştay kararı ile durdurulan EUROGOLD Madencilik Şirketinin çalışması ve faaliyetlerini ve çevrenin kirlenmesine yönelik diğer hareketleri protesto amacıyla kurulan bu örgütün zamanla Marksist illegal örgütlerle ilişkiler içine girdiği ve bu örgütlerden finansal yönden yardım alarak Bergama ilçesinde örgütlü olarak bir kısım izinli, bir kısmı izinsiz olmak üzere gösteri yürüyüşü, basın açıklamaları ve toplu protestolarda bulundukları zamanla eylemlerini yurt sathına yayarak Mersin, Ankara ve İstanbul'da da eylem yaptıkları, örgütün insiyatifinin zamanla DHKP/C ve TİKKO adlı yasadışı örgütlere geçmesi nedeni ile devletin birliğine ve bütünlüğüne zarar verici hukuk tanımaz yasadışı faaliyetlerde bulundukları iddia edildiği, bu haliyle sanıkların eylemlerinin TCK. nun 171. maddesindeki suçu oluşturduğu,Sanıklara atılı suçun kovuşturma görevi de Devlet Güvenlik Mahkemeleri nezdindeki Devlet Güvenlik Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait olduğundan Bergama Cumhuriyet Başsavcılığımızın GÖREVSİZLİĞİNE, evrakın gereğinin taktir ve ifası için 2845 Sayalı Yasanın 4. ve 9. maddeleri uyarınca görevli ve yetkili İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi C. Başsavcılığına gönderilmesine karar verildi. 17.07.2000
DGM’nin Görevsizlik kararı
Bergama Kaymakamlığının suç duyurusu nedeniyle tahkikat yapılıp dosya görevsizlikle DGM C. Başsavcılığımıza gönderilmiş ise de mevcut durumu itibariyle suç ittifakı ve cürüm işlemek için çete oluşturmak suçunun unsurları bulunmadığı sanıkların savunmalarının tespit edilmediği anlaşılmıştır.
Sanıkların ifadeleri tespit edilerek yeniden değerlendirme yapılması yeni deliller bulunması halinde dosyanın geri gönderilmesi bu haliyle müspet suçun unsurlarının bulunmadığı nedeniyle DGM C. Başsavcılığının görevsizliğine dosyanın görevli Bergama C. Başsavcılığına gönderilmesine karar verildi.31.7.2000
SEFA TAŞKIN' IN EK SAVUNMASI
BERGAMA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
Hazırlık tahkikat no:2000/1911-TALEPTE BULUNAN :Sefa Taşkın Bergama - TALEBİN KONUSU
Hazırlık evrakı arasında bulunan ve müşteki EUROGOLD şirketinin Faks amblemini taşıyan bir kısım evrakın, tarafımızca kabul edilmediğine dair beyan, savunma ve dosyadaki ileri sürülen olaylar Sebebiyle ilgilisinin yargılanıp beraat ettiğine ve EUROGOLD yetkililerin Yargılandıklarına dair beyan ve savunma.
İZAHAT Yukarda hazırlık No. su yazılı tahkikat ile diğer bir kısım sanıklarla birlikte savunmam alındıktan sonra, talebim üzerine evrakın fotokopileri tarafıma savcılığınca verilmiş olup; tarafımdan yapılan inceleme sonucu; Tahkikat dosyasına konmuş evrakların çoğunun başında EUROGOLD FİRMASININ FAKS AMBLEMİNİN olduğunu tespit ettim. EUROGOLD firmasından jandarmaya faks yolu ile gönderildiği anlaşılan bu evrakları kabule imkan yoktur. Çünkü tahkikat evraklarının EUROGOLD firmasınca oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Objektiflikten uzak, tek yanlı, şikayetçi firma tarafından hazırlanıp evraka ilave edilen bu evraklara itibar imkanı yoktur. Tarafımdan kabul edilmemektedir.
Ayrıca tahkikat evrakı arasına sıkıştırılan ve yapıldığı iddia edilen olaylarla ilgili kişiler olaylardan ve toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa aykırılıktan yargılanıp beraat etmişlerdir. Dava dosyaları Bergama asliye ceza mahkemesindedir. EUROGOLD firması yöneticileri kaçak ve izinsiz atık barajı inşa etmekten, kaçak altın üretmekten ve orman kanununa aykırı davranmaktan Bergama Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanmaktadırlar. Kendi fiillerini kapatmak amacı ile bizi suçlamaktadırlar.
SONUÇ VE İSTEK : Yukarda izahını yaptığım hususatı savunmama ek olarak sayın Başsavcılığınıza sunarım.13.9.2000 Sefa Taşkın
İLLEGAL ÖRGÜT
Bergama ve altın madeni bölgesi köylülerinden oluşan 81 kişi hakkında illegal örgütle ilişkide olmak suçundan soruşturma açıldı. Cumhuriyet Savcılığı 81 kişinin ifadelerini 10-15'li guruplar halinde alıyor.
Konu yargıya intikal ettiği için bu konuda söylenecek bir şey yok. Fakat ilginç olan İlçe Jandarma Komutanlığı'nın yaptığı tahkikatta kanıt olarak gösterilen belgelerin üst kısımlarında EUROGOLD' un faks amblemi olması.
Konu ile ilgili olarak EUROGOLD Yönetim Kurulu üyesi Orhan GÜÇKAN ile görüştük. GÜÇKAN olaydan kendisinin bilgisi olmadığını fakat belgelerin kendi fakslarından çıktığını kabul ederek, "bizim çok geniş arşivimiz var. Jandarma bizden döküman istemiş olabilir" dedi.
Jandarma Komutanlığı'nın olayın tarafı olan bir kurumdan belge isteyeceğini olanaklı görmüyoruz. Ayrıca sözü edilen Belgelerin içinde bir tane de Kuzey Ege Gazetesi var. Kuzey Ege Gazetesini bizden istemek varken İlçe Jandarma Komutanlığı neden Kuzey Ege Gazetesini EURGOLD' tan istesin?
Sefa Taşkın da bu durumun altını çizerek Cumhuriyet Başsavcılığı'na ek savunma verdi.
Kuzey Ege Gazetesi olarak konunun açıklığa çıkması gerektiğine inanıyoruz. Saygılarımızla...Kuzey Ege
İFADELERİ ALINAN 81 KİŞİNİN TAM LİSTESİ
Oktay Konyar 2- Birol Engel 3- Sefa Taşkın 4-İrfan Keskin 5-Düzğün Aslan 6-T ülay Aslan 7-Erol Enel l8-Uyar Demircioğlu 9-Kadir Uludağ l0-Bahattin Bayındır 11-Mehmet Albayrak l2-Nazmiye Albayrak l3-Seçkin Üste l4-Recep Canbaz l5-Cihat Balabanl 6-Mehmet Kahramanl 7-Denizhan Polatl 8-Hüseyin Özdemir 19-Musa Malkoç 20-Hıdır Seçkin 21-Cafer Doğan 22 - M.Kemal Çulçuoğlu 23-Serkan Seçkin 24-Ramazan Esgin 25 - Halil Bozkurt 26 - Cezmi Tormukçu 27-İbrahim Baytak 28 - Remziye Çelik 29 - A. Ümit Özavcı 30-Ümit Şahinler 31-Nurcan Taban 32-Sebahat Gökçe
33-Osman Doğruk 34-Hüseyin Özyaylacı 35-Muzaffer Duran 36-Muhterem Doğrul 37-Mustafa Karacaoğlu 38-Tahsin Sözer 39-Ramazan Gökçeoğlu 40-İbrahim Dağ 4l-İbrahim Şahin 42- Ümmühan Şahan 43-Erdoğan Çevik 44-Raziye Uludağ 45-Sülayman Bektaş 46-Arife Öçkan 47- dile Doğrul 48-Emin Çandan 49-Halil Solak 50 - Şahsenem Dikmenoğlu 5l-Aydoğan Akbaş 52-Bayram Ali Kuzu 53-Neslihan Akkaya 54-Hilmi Gerğin 55-İbrahim Yoldaş 56-Zeynel Akkaya 57-Veli Balta 58-Ramazan Başkaya 59-Kemal Kılınç 60-Ali Beyazkuş 6l - Selami Papağan 62 - Musa Palas 63 - Hüseyin Kural 64-Mehmet Emin Kural 65-Hüseyin Doğan 66-Enver Akyüz 67-İsmail Andaş 68-Yusuf Akçit 69-Zeynel Abidin Altıntaş 70-İsmail Kurhan 71-Muharem Doğan 72-Yusuff Kurulan 73-Bayram Kıray 74-Ali Topuz 75-Yurdaer Yaman 76-Kazım Akçit 77-Hüseyin Andaş 78-Muharem Altıntaş 79-Abdullah Yaman 80-Cemal Kılınç 81-Hamza Kural
BİRSEL ALTIN LEMKE'YE ALTERNATİF NOBEL ÖDÜLÜ
On yıldan bu yana sürdürdükleri savaşım ile topraklarında siyanürlü altın madeni işletilmesini engelleyen, tüm dünya kamuoyunu siyanürlü altın madenlerinin yarattığı tehlikelere karşı uyaran Bergamalıların büyük dostu ve yardımcısı BİRSEL ALTIN LEMKE' ye "alternatif NOBEL ödülü" verildi.
Bergamalıların uluslararası platformda savunulmasını ve dünya çevre kuruluşlarıyla ilişki kurmasını sağlayan, Dünyanın seçkin çevrecilerinden biri olan BİRSEL ALTIN LEMKE aynı zamanda PERGAMON DERNEĞİ üyesi.1950 yılında İstanbul'da doğan BİRSEL ALTIN LEMKE, bir süre Siyasal Bilgiler Fakültesine öğrenim gördü. Uzun yıllar Amerika ve Almanya'da yaşayan Birsel dört çocuk annesi. Türkiye'nin seçkin turizmcilerinden biri olan Birsel A. Lemke Balıkesir- Burhaniye 'de bir tatil köyü işletiyor.
1980 yılından bu yana, her yıl İsveç Parlamentosu tarafından verilen ve "RIGHT LİVELIHOOD AWARDS" (Yaşama Hakkı Ödülü), aynı zamanda "ALTERNATİF NOBEL ÖDÜLÜ" olarak anılıyor. Bu ödülün fikir babası, aynı zamanda bir pul kolleksiyoncusu ve bir İsveç ve Alman vatandaşı olan JACOB VON UEXKULL' dur. Ödülün veriliş amacı: "günümüzde karşılaştığımız ivedi sorunlara karşı çözüm önerenleri onurlandırmak ve desteklemektir. UEXKULL' a göre vatandaşı NOBEL' in "insanlığa büyük yararlar sağlayanlar için verdiği ödül", "insanlığın geleceği için üstün çalışmalar yapanları" ihmal ediyordu ve böylesine bir "ALTERNATİF ÖDÜL" gerekliydi.6 Aralık günü İSVEÇ PARLEMENTOSUNDA düzenlenecek bir törenle verilecek olan 2000 yılı ödüllerine 4 kişi alacak.
Bu kişiler ve ödül nedenleri şunlar:
1-Etiyopyalı bilim adamı TEWOLDE GERBE EGZİABHER, doğal yaşamın korunması yönünde harcadığı çabalardan dolayı.
2-ENDENOZYALI avukat MUNIR, ülkesindeki insan haklarının korunması yönündeki çalışmaları nedeniyle.
3-ABD' li bitki genetikçisi WES JACKSON, çevreye uyumlu bitkilerin yetiştirilmene yaptığı katkılardan dolayı.
4-Türkiyeli BİRSEL LEMKE, siyanür kullanılarak işletilmek istenen altın madeninin olası zararlarına karşı ülkesini korumak için sürdürdüğü uzun soluklu savaşım ve bu zararlı teknolojinin yasaklanması için yapılan uluslar arası kampanyadaki anahtar rolü için.
Ödül sahipleri yaklaşık 200.000 ABD Doları tutarındaki ödülü paylaşacaklar. Konuyla ilgili olarak, Bergama'da kurulu ve PERGAMON DERNEĞİ olarak anılan Çevre Koruma Kuruluşu Başkanı SEFA TAŞKIN şunları söylüyor:
Bergama çevre hareketine büyük katkısı olana BİRSEL ALTIN LEMKE' nin böyle bir ödül almış olması Bergama'nın sesinin ta nerelerden duyulduğunun göstergesidir. On yıldan bu yana, Bergama köylüleri bin bir zorlukla dertlerini sokak, sokak tüm dünyaya anlatmaya çalışırken, Sevgili Birsel' in Bergama için dünyada çalmadığı kapı kalmamış, adeta Bergama halkının Avrupa ve Dünyada görünmez elçisi olmuştur. ABD'de Birleşmiş Milletlerin danışmanı Mineral Policy Center, Alman Yeşiller Partisi, Avrupa Parlamentosu, dünyaca ünlü bilim adamları Prof. KORTE ve COUSTON, hep Birsel' in olağanüstü gayretleriyle kapılarını Bergamalılara açmış ve yardımcı olmuşlardır. On yıldan bu yana tüm varlığıyla Bergama’yı yaşayan Birsel' in bu ödülü alması, siyanürlü altına karşı sürdürülen savaşımın kutsanmasıdır. Birsel, uluslararası düzeyde bu kadar önemli bir ödülü alan ilk Türk yurttaşı olma onurunu kazanmıştır. Bergamalılar haklı savaşımlarının bu düzeyde bir kez daha kabul görmesinden büyük onur duymaktadırlar.
Bu bağlamda, Dünyanın onurlandırdığı Bergamalıların haklı savaşım karşısında, Türkiye Devleti yetkilerinin mahkeme kararlarını uygulayıp Bergama’da siyanürlü madenini işletilmeyeceğini açık bir dille açıklamaları, EUROGOLD şirketine bu madenini işletilmeyeceğini tebliğ edip. Bergama'dan gitmelerini sağlamamaları, buna karşılık Bergamalıları "gizli örgüt" kurdular diye suçlamaları, ibret vericidir.
Türkiye'yi Avrupa'ya, "Bergama savaşımına gönül verenler" gibi insanların taşıdığını ne zaman görecekler." 09.10.2000
ALTIN MADENİNDE GERİLİM
Cumhuriyet Gazetesi’nde ‘Madene iki TIR siyanür geldi” haberi maden bölgesinde gerilime neden oldu.
EUROGOLD, “Ovacık Altın Madeni'ne siyanür gelmedi”
Cumhuriyet Gazetesi’nde çıkan haberin özeti:“..
Başbakanlığın talimatı üzerine Orman Bakanlığı, daha önce iptal ettiği ve süre uzatma istemini geri çevirdiği EUROGOLD maden şirketinin orman alanını kullanma iznini yeniden uzattı, Sağlık Bakanlığı da aynı doğrultuda karar aldı. Son olarak da Çevre Bakanlığı'nın, EUROGOLD tarafından yeniden hazırlanan ÇED raporuna onay verdiği öğrenildi. Bayındırlık ve Enerji bakanlıkları, Danıştay'ın kesinleşmiş
kararına karşın verdikleri ruhsatları iptal etmemişlerdi. Bu durumda, EUROGOLD un Bergama Ovacık altın madenini işletmesi için hiç bir engelin kalmadığı bildirildi. Şirketin, üretime başlamak için İzmir Valiliği'nin onayını beklediği öğrenildi. Bu arada önceki gün maden alanına gelen iki büyük TIR içinde, daha önce köylülerin tepkisi üzerine madenden uzaklaştırılan siyanürün bulunduğu öne sürüldü. Bölgede durumun gergin olduğu, on yıllık mücadelenin ardından en başa dönülmesinin köylülerde tepki yarattığı bildirildi."
Konu ile ilgili olarak EUROGOLD’ un basın açıklaması:
Ovacık Altın Madeni'ne siyanür gelmedi. Cumhuriyet Gazetesi'nde 13.10.2000 tarihinde yer alan "Siyanürlü Altına Onay" başlıklı haberde, asılsız ve yöre halkını tahrik edici bilgiler yer almıştır.
Söz konusu haberde ileri sürüldüğü şekliyle, Ovacık Altın Madeni'ne ne iki büyük TIR içinde ne de bir başka biçimde hiçbir zaman siyanür gelmemiştir. Söz konusu tarihte, tesisimize;
1- Arızalanan bir iş makinasını götürmek üzere bir kamyon;
2- Zemin düzeltmek üzere birkaç kamyon mıcır gelmiştir. Bu faaliyetlerin, yöre halkını kışkırtmaya yönelik olarak kullanılması üzücüdür.
Hatırlanacağı gibi, 01.07.1997 tarihinde gazetelerde çıkan ve aynı kaynaklı "siyanür tankları madene geldi" haberi üzerine tesis basılarak şantiye binaları tahrip edilmiş ve araçlar yakılmıştı. Şimdi, o günleri hatırlatacak biçimde aynı tahrikler yine yapılmaktadır.
Her konuda şeffaf olan işletmemiz bu konuda da şeffaf davranacaktır.
Ovacık Altın Madeni ve tesisleri, arzu edenlerin ziyaretine her zaman açıktır.
Medyada yer alan bu bilgi tamamen gerçek dışı ve asılsızdır. Kamuoyuna saygılarımızla bildiririz. 16.10.2000
İsmet SİVRİOĞLU (Ovacık Altın Madeni İşletme Müdürü)
EUROGOLD, ALTIN ÇIKARMAYA HAZIR
EUROGOLD Ovacık Altın Madeni'ndeki 6 bin 500 ton altın rezervini, siyanür yönetimiyle yılbaşından itibaren çıkarmak için harekete geçti.
Maden sahasında siyanür tehlikesinin tamamının önlendiğini belirten TÜBİTAK'ın raporunun ardından Başbakanlık Müsteşarlığı'nın izniyle engelleri aşmaya başlayan EUROGOLD Orman Bakanlığı'ndan gelen saha tahsisiyle altın çıkarmaya bir adım yaklaştı.
EUROGOLD Yönetim Kurulu üyesi Orhan GÜÇKAN, "İzin yenileme çalışmaları devam ediyor. Bürokratların imza işlemlerinin dışında alınacak izinlerden sonra altın araması yapacağız. 711 bürokratın imzasına ihtiyacımız var. Zaten elimizde bir TÜBİTAK Raporu bulunuyor. Biz kesinlikle hiçbir yere siyanür bulaştırmayacağız. Zaten elimizde olan teknolojiyle bu imkansız. İnsanlar çok farklı konularda konuşuyorlar. Kapılarımız herkese açık. İsteyen istediği saatte gelip madenimizi kontrol edebilir. Kapılarımız köylülere daima açık olacaktır" dedi.
İş imkanı: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile sürekli irtibat halinde olduklarını belirten GÜÇKAN, "Altın madenciliği İzmir'i ve Ege Bölgesi'ni geliştirecek. Özellikle bir maden işçisi 16 kişiye daha iş imkanı sağlar. Gazetelerde EUROGOLD ' la ilgili haber çıktığı andan itibaren yüzlerce kişi iş için bize başvurdu. Bergama'daki altın Ege için büyük şanstır" diye konuştu.
GÜÇKAN, Ovacık'ta 70 milyar dolar değerinde rezerv bulunduğunu bunun işlenerek satılması durumunda 300 milyar dolarlık gelir sağlanacağını sözlerine ekledi. Bergama Ovacık Köyü'nde bulunan altın madeninde mühendisler sürekli makinelere bakım yaptıklarını belirterek, çeşitli aletlerin bakımlarının da bilgisayarla yapıldığını söylediler. Madende
Atık Deposu, Patlayıcı Madde Deposu, Su Toplama Kulesi, Cevher İşleme Tesisleri, Toz Ölçüm Lokasyonları, Gürültü Ölçüm Lokasyonları, Meteoroloji Ünitesi, Toprak Setleri, Açık Ocak, Yeraltı Ocağı gibi tesisler bulunuyor. 23.10.2000 - (İSMAİL GÖKMEN) Yeni Asır
KÖYLÜLERE TV SORUŞTURMASI
Çam köyden 24, Narlıca köyünden 58 kişi toplam 83 Köylü geçen hafta SHOW TV’ de yayınlanan röportajları yüzünden soruşturma görüyor.
Bergama'da Siyanürlü altın madenine karşı yaptıkları eylemlerle adını duyuran çevreci köylüler mahkeme kapılarını arşınlamaya devam ediyorlar. Bu kez de köylerine çekime gelen Show Tv’ye çıkarak konuşma yaptıkları için Bergama cumhuriyet savcılığının isteği doğrultusunda Jandarma 'ya ifade vermek için geldiler.
Bu arada İzmir'den çevik kuvvet gelerek güvenlik önlemi aldı. Çam köyden 24, Narlıca köyünden 58 kişi toplam 83 Köylü geçen hafta Show Tv’de Narlıca köy meydanında çekimleri yapılan ve yayımlanan programda toplu gösteri yaptıkları gösteri ve toplantı yürüyüş yasasına muhalefet ettiniz ve slogan attınız gerekçesi ile ifade verdiler.
Çıkışta açıklama yapan köylüler 10 yılı aşkındır yasaların bize verdiği hakkı kullanarak madenle ilgili eylemler yaptık. Fakat ilk defa bir TV kanalına çıkıp konuşma yaptık diye bizim ifademize baş vurdular. Bu hareketlerle bizi yıldıramazlar.
Biz kanun ve yasaların biz tanıdığı bu haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizi ikide birde Jandarmaya veya savcılığa ifade vermek için çağırarak yıldırmaya çalışıyorlar. Bir programa bakmak veya çıkmak suç mudur?. O zaman tüm TV' lere çıkanlar suçludur. Onlarında ifadeleri alınsın. Cumhuriyet' le yönetilen bir ülkede krallık yönetimi gibi ikide birde bizi çağırarak ifade alıyorlar. Cumhuriyete uygun davranılmasını istiyoruz" dediler 30.10.2000
Bergama'da kesintisiz mücadele
İzmir(Cumhuriyet Ege Bürosu)
Yörelerinde siyanürle altın üretimine karşı yıllardır mücadele eden Bergama köylüleri, önümüzdeki günlerde Bergama'dan Çanakkale'ye kadar yürüyerek protestolarını sürdürecekler.
İzmir- Bergama- Eşme- Sivrihisar el ele hareketi tarafından düzenlenen "Bergama köylüleriyle Dayanışma" kokteyli İzmir Barosunun yeni binasındaki teras katında yapıldı. Kokteyle İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan, Bergama eski Belediye Başkanı Sefa Taşkın, ÇYDD, ADD, İzmir Tabib Odası, İnsan Hakları Derneği, SOS Akdeniz Derneği, TEMA temsilcileri, TMMOB' a bağlı odaların İzmir şube yetkilileri, sendika ve siyasi partilerin temsilcileri da katıldı.
Müzik gruplarının şarkıları ve İzmirli şairlerin eşliğinde düzenlenen dayanışma kokteylindeki tüm katılımcılar, Bergama'da yeni bir sürecin başladığını ve desteklerinin eksilmeden süreceğini bildirdiler. Bergama Çevre Yürütme Kurulu Sözcüsü Oktay KONYAR, Bergama ve ülke topraklarını emperyalizme karşı korumak için mücadele ettiklerini belirtti. Bergama köylülerinin eylemleriyle gizli örgüt kurma suçlamasına maruz kaldıklarını söyleyen KONYAR, "Eğer biz bir örgüt kurmuşsak merkezimiz Ankara'daki eski TBMM binası, liderimiz de Atatürk'tür. Bergama köylülerinin hukuksal alanda kazandığı zaferi, değişik yollarla gölgelemek istiyorlar ama biz kararlıyız. EUROGOLD firması, Bergama ile Türkiye'yi terk edinceye kadar hukuksal eylemlerimiz sürecektir" dedi KONYAR, Bergama köylülerinin önümüzdeki günlerde Bergama'dan Çanakkale'ye kadar yürüyerek 11 yıldır sürdürdükleri mücadelelerine yeni bir boyut katacakların da kaydetti.
İzmir-Bergama, Sivrihisar el ele hareketi sözcüsü Tuncay KARAÇORLU da, yeni davaların açılması konusunda Bergama köylülerine gereken desteği vereceklerini belirterek, "Bergama köylülerine olan toplumsal desteği arttırmak ve hukuku aşan son gelişmelerin ülkemiz gündeminde yer almasını sağlamak için bu dayanışma toplantısını düzenliyoruz. Farklı kurumların temsilcilerinin Bergamalı köylüler için bir araya gelmesi önemli bir mesajdır" dedi.
KARAÇORLU, Başbakanlık genelgesiyle Çevre, Sağlık ve Orman Bakanlığı'nın EUROGOLD' a yeni olanaklar tanıdığını belirterek şöyle konuştu: "Bilim, toplum ve mahkeme kararlarını yok sayarak izin verme girişimlerine artık son vermek ve hukukun kararlarını uygulatmak için dayanışma sergiliyoruz. Ortak kararlılığımızı gösteriyoruz. Bergama halkının yürüttüğü doğa, çevre ve hukuk mücadelesinde dayanışma ve katılım inancımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Bergama halkının yıllardır süren mücadelesinde ülkemiz, bölgemiz ve geleceğimiz adına elde edilen kazanımlar bugünlerde geri almak isteyen çıkar çevrelerine, uluslararası talanın önünü açmak isteyenlere ülkemizin hiçbir yerinde izin vermeyeceğiz. Bunu yine vurguluyoruz."
Eski Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın da, İzmirli aydın çevrenin Bergamalılara sahip çıkmasının son derece önemli bir olay olduğunu belirterek, "Mahkeme kararlarına rağmen yasa dışı bir şekilde madeni çalıştırma girişimlerinin görüldüğü bu süreçte böylesi dayanışma girişimleri çok önem kazanıyor. Bergamalılar, yaşama haklarını ve hukukun üstünlüğü ilkesini savunmaya devam edecekler. Hem kamuoyunu bilgilendirmek hem de yetkileri uyarmak için değişik eylem ve davranışlarda bulunacaklar. Bu süreçte tüm Türkiye'yi ve özellikle İzmirlileri yanımızda görmek istiyoruz" dedi. Taşkın, Türkiye'deki avukatları kesinleşmiş mahkeme kararlarını savunmaya, bilim adamlarını çevreye ve insana zarar vereceği kanıtlanmış bir işletmeye karşı çıkmaya çağırarak, "Hep birlikte el ele vererek kazanılmış haklarımızı koruyacağız" diye konuştu.
Bergama köylülerinin siyanürlü yöntemle altın üretimine karşı açtığı davada vekilliğini yapan Avukat Senih Özay da, Başbakanlığın TÜBİTAK raporuna dayanarak ilgili tüm kamu kuruluşlarına "siyanürle altın madeni işletilme izni verilmesi" talimatı verdiğini söyledi. Çevre Bakanlığı'nın maden şirketi lehine kararın çıktığını, Bayındırlık ve İskan ile Sağlık bakanlıklarının izinlerinin de çıkmak üzere olduğunu öğrendiklerini kaydeden Özay, "Bergama köylüsü daha önce nasıl hukuk zaferi kazandıysa, yeniden davalar açılacak, kazanılacaktır. Bergama köylüleri de tüm dünyaya örnek olan sivil itaatsizlik eylemlerine devam edecektir" dedi. 13.11.2000
KUVAYI MİLLİYE YÜRÜYÜŞÜ
Altın yöresi köylüleri, emperyalist EUROGOLD şirketine karşı KUVAYI MİLLİYE ruhunu canlandırmak amacıyla Çam köyden Çanakkale’ye yürüyor. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı yürüyüş 13 Kasım Pazartesi günü başlıyor. “Emperyalist EUROGOLD Şirketini de, gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içerisindeki yerli işbirlikçilerini de yenmeye kararlıyız. Çanakkale'de bu vatan uğruna toprağa düşmüş 250 bini aşkın kefensiz şehitlerimize söylemeye gidiyoruz.”
Bergama’da siyanürlü yöntemle altın madeni işletilmesine karşı çıkan Bergamalı köylüler, kazanılmış haklarının ellerinden alınmak istenmesine karşı yeniden eylemlere başlıyor. Köylüler, kurduklarını ilan ettikleri, "Kuvayı Milliye" örgütü adı altında Pazartesi günü Çanakkale'ye doğru yürüyüşe geçecekler. Örgüt liderlerinin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyleyen Bergama köylüsü, Kuvayı Milliye Yürüyüşüyle, emperyalistlere geçit verilmeyen Çanakkale'de, aynı geleneği ve kararlılığı sürdürdüklerini açıklayacaklar.
Çokuluslu şirket EUROGOLD' un Bergama'da işletmek istediği altın madeninin yaşam haklarını ellerinden alacağı gerçeğinden yola çıkan köylülerin başladığı direnişin, süreç içinde emperyalizme karşı duruş şekline gelmesi, Bergama hareketine yeni bir boyut kazandı. Aydın çevrelerin de desteğiyle kazandıkları yasal hakların ellerinden alınmak istenmesi, Bergamalı köylüler yeniden yollarda döküyor. 10 yıldır siyanürle altın madenine karşı direnen köylülerin bugüne değin gerçekleştirdikleri barışçıl eylemler yeniden başlıyor. Bergama köylülerinin sözcüsü Oktay KONYAR, "Siyanürlü altın madenine karşı ve dolası ile emperyalizme karşı sürdürdüğümüz örnek direnişte eylemlerimiz devam ediyor" dedi. KONYAR, dünyada bugüne değin en uzun soluklu sivil toplum savaşımını büyük bir kararlılıkla gerçekleştirdiklerini söyleyerek şu görüşlere yer verdi.
"Bergama köylüsü, "Vatan toprağı kutsaldır. Kaderine terk edilemez" diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün yol göstericiliğinde ve onun liderliğinde, Söylevi rehber alarak mücadele eden çağdaş Kuvayı Milliyecilerden oluşuyor. Şimdi bu kişiler Bergama'dan Çanakkale'ye, Kuvayı Milliye yürüyüşü gerçekleştiriyor. Emperyalist EUROGOLD Şirketini de, gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içerisindeki yerli işbirlikçilerini de yenmeye kararlı olduğumuzu, Çanakkale'de bu vatan uğruna toprağa düşmüş 250 bini aşkın kefensiz şehitlerimize söylemeye gidiyoruz. Kararlığımızın kökeni, kendimizdedir. Ülkemizin değerlerini korumak için bizim gibi, Mustafa Kemal'in önderliğinde sonuna kadar savaşan şehitlerimize bu ülkeyi ve topraklarını koruyacağımızı söyleyeceğiz"
Köylüler Pazartesi günü Ovacık Köyü'nden başlayacakları yürüyüşlerinde sırasıyla Altınova, Ayvalık, Gömeç, Karaağaç, Burhaniye, Edremit, Zeytinli, Akçay, Güre, Altınoluk, Küçükkuyu, Ayvacık, Ezine, Bayramiç, İntepe, güzergahlarını kullanacaklar. 20 Kasım Pazartesi günü Çanakkale'ye ulaşacak Bergama Köylüsü aynı gün Çanakkale şehitliklerini ziyaret edecek. 13.11.2000

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Vip danişmanlık olarak sitenizi çok ilginç ve dikkat çekici bulduk. Başarılarınızın devamını diliyoruz.sia