7 Şubat 2009 Cumartesi

DEMOKRATİK SEÇİM

Yakında ülke genelinde yerel seçimler var.

Büyük şehirlerde;

Büyük şehir belediye başkanları,

İlçe belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri,

İl genel meclis üyeleri seçilecek.

Seçimlere 21 partinin katılma hakkı olduğu YSK tarafından açıklandı.

Bu partilerin tamamı il genel meclisi seçimlerine katılıyor.

Ancak büyük şehir, il ve ilçe ve kasaba belediye başkanlığı seçimlerine genelde 6 – 7 parti katılıyor.

Büyük şehir, il ve ilçe ve kasaba belediye başkanı hangi partiden seçilmiş olursa olsun, birkaç yer dışında % 50 den az hatta bazı yerlerde % 30 civarında oy ile seçiliyor.

Hatta bazı illerde çok az bir oy farkı “bazen 1 oy farkı ile” seçim kazanılıyor.

Böyle bir seçimde seçimi hangi partinin adayı kazanmış olursa olsun % 60 - 70 gibi bir çoğunluk o kişinin adaylığına hayır demiş oluyor.

Bu nedenle seçimi kazanan adaylar seçimi yasal olarak kazanmış oluyor.

Ancak seçimin sonucunda çoğunluğun seçimi almadığından demokratik seçim olmuyor.

Eskiden cumhurbaşkanlığı, TBMM meclis başkanlığı seçiminde de başkan seçiminde onlarca tur yapılıyor hiçbir aday yeterli oyu alamıyor, seçim aylar sürüyordu. Hatta 12 eylül 1980 askeri darbesinin bir gerekçesi de bu nedenle cumhurbaşkanının seçilememesi olmuştu.

Şimdi ilk 3 turda adaylardan hiç biri yeterli oy alamazsa 4. Turda en fazla oy alan 2 aday kalıyor. Seçimde iki adaydan en fazla oy alan kişi cumhurbaşkanı veya TBMM başkanı seçiliyor. (her ne kadar 367 sorunu çıkmış olsa da sonunda o sorun da çözüldü.)

Bu gün yüksek yargı organlarının başkanlarının seçiminde eski yöntem uygulandığı için seçim turları günlerce sürüyor ve halk gözünde saygınlıkları yara alıyor.

Büyük şehir, il, ilçe veya kasaba belediye başkanlıklarında, yüksek yargı organlarının başkanlığı, meslek odası, sendika, dernek, STO başkanlıklarında kısaca tek kişinin seçileceği seçimlerde seçimin demokratik olması, seçilen kişinin çoğunluğun güvenini almış olması için “SEÇİMLERİN İKİ TURLU” olması gerekir.

O zaman seçilen kişi seçmenlerin çoğunun seçtiği kişi olarak hem yasal hem de temsili demokratik bir seçim sisteminde daha adil ve hakça olur.

İkinci turda seçimlere katılım az olsa bile, seçimlere katılmayan kişiler oy vermedikleri, demokratik bir seçimde insiyatif belirlemedikleri için seçim sonucuna hiçbir diyecekleri olamaz.04.02.2009

Hiç yorum yok: