30 Nisan 2009 Perşembe

1 MAYIS

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ

Ülkemizde 1976 yılına kadar, 1 MAYIS İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ kutlamaları yasaktı.

İşçiler "1 mayıs günü" gizli yerlerde, kırlarda toplanır, kutlardı.

Peki neden yasaktı?

İnsanlar hep "BİR BENLE NE OLUR?" mazeretine sığınırlar.

Ama mitinglerde, 1 mayıslarda TEK BAŞLARINA OLMADIKLARINI GÖRÜRLER. Birlikte, örgütlü olduklarında güçlü olacaklarını görür ve anlarlar. Haklarını almak için, sendikanın, örgütlenmenin, birlikte aramanın şart olduğuna inanırlar.

Bütün ülkelerde egemen güçler örgütlenmeyi, sendikalaşmayı ve "1 MAYIS KUTLAMALARINI" işte bunun için yasakladı.

Alın teri ile geçinen, sermaye olarak emeğinden başka bir şeyi olmayan, ama hiçbir zaman emeğinin hakkını almayan, insanca yaşayamayan emekçiler, 1 mayıs da alanlara çıktıklarında anlarlar ki tek başlarına değiller. Kendileri gibi milyonlar var. Kendilerine güvenleri gelir.

Birbirleri tanımadıkları yoldaşları ile konuşurlar, dertleşirler. Ortak sorunlarını birbirlerine anlatırlar. Ne yapmaları gerektiğini tartışırlar. Birbirleri ile yardımlaşma ve dayanışma içinde olmaya söz verirler.

İşte egemen güçler, işçi ve emekçileri çok ucuza ve kötü koşullarda çalıştırıp çok kar eden patronların bu işine gelmez.

Sendika, 1 mayıslar işçilerin birlikte alanlara çıkması onların işine gelmez. İşçilerin birlik ve dayanışması onları korkutur.

İşçi ve emekçilerin başka ülkelerdeki işçi ve emekçilerle buluşması, dayanışma içinde olması ENTERNASYONALİZME, 1MAYIS kutlamalarına yıllarca işte bunun için yasak konuldu.

Ülkemizde ilk defa 1976 yılında DEVRİMCİ İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU (DİSK) 1 mayıs işçi bayramını alanlarda kutlamaya karar verdi. 1976 1 mayıs günü İstanbul TAKSİM meydanında 100 binden fazla emekçi vardı.

Egemen güçler, patronlar bunu görünce korktular. Bunun için işçilerin birlik ve dayanışması, onların 1 mayıslarda alanlara çıkması engellenmeliydi.

1977 yılı 1 mayısında İstanbul TAKSİM alanında 500 bin kişi vardı. DİSK başkanı KEMAL TÜRKLER kürsüde konuşurken alana kurşun yağdırıldı.

İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜ 1 MAYISI eşleri ve çocukları ile kutlamaya gelmiş insanların paniği sırasında alana panzerler girdi. Kimi kurşunlarla kimi panzerlerle kargaşa sırasında çoğu polis panzerleri ile ezilerek 36 emekçi öldü. Bunu yapanlar asla bulunamadı.

Yıllarca 1 mayıslarda alanlara çıkılamadı.

İşte o zamandan bu yana milyonlarca emekçi sigortasız ve sendikasız çalıştırılıyor.

İşte o zamandan bu yana işçi ve emekçiler daha yoksul.

Gelecekleri patronun iki dudağı arasında. Hele şimdi birde kriz olunca.

Daha bir yıl önce "1 MAYIS, işçi ve emekçilerin birlik ve dayanışma günü tatil olsun" diyenlere "ÜLKEMİZ EKONOMİSİ TRİLYONLARCA ZARAR EDER" diye kaşı çıkan siyasi iktidar şimdi 1 mayıs gününü tatil yapıyor.

Ama yine1 MAYIS, "İŞÇİ ve EMEKÇİLERİN BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜNÜN TAKSİMDE, KUTLAMASINA" izin vermiyor.

1 mayıs 2008 TAKSİME çıkmak isteyen emekçileri sendika binasından bile çıkmasına izin vermedi yine "TAKSİM YASAK" diyor. Yine ayni şeyleri yapacağını söylüyor.

Ülkemizde kesinlikle işçi, emekçiler, demokrasi güçleri sindirilemeyecektir.

Kesinlikle işçi, emekçi ve demokrasi güçleri "1 MAYIS İŞÇİ ve EMEKÇİLERİN BİRLİK VE DAYANIŞMA GÜNÜNÜN TAKSİMDE, KUTLAMA YASAĞINI KALDIRTACAKTIR." 18.04.2009

Hiç yorum yok: